Patrimoniul Cultural, Turism

 

Cultură

În raion funcţionează 31 case şi cămine de cultură, 32 biblioteci publice, 5 şcoli ale învăţământului artistic, în care activează 154 salariaţi.

Majoritatea caselor de cultură, bibliotecilor, şcolilor de artă au o bază materială bună, sediile instituţiilor de cultură se menţin într-o curăţenie exemplară. Cele mai multe acţiuni culturale sunt organizate de căminele de cultură, de bibliotecile şi şcoala de muzică din s. Larga, de căminele de cultură din satele Drepcăuţi, Bălăşineşti, Teţcani.

De menţionat faptul că un şir de colective artistice, care au titlul onorific "model", din localităţile raionului au participat la diferite festivaluri, concursuri, atât republicane, cât şi internaţionale. Colectivele de dansuri populare din s. Larga şi formaţia "Izvoraş" din satul Colicăuţi au devenit laureate ale ediţiei a 32-a "La vatra horelor".

Ansamblul vocal-instrumental "Amor" din satul Drepcăuţi a devenit laureat al festivalului-concurs "Armoniile toamnei".

Recent, colectivul de dansuri populare "Marincuţa" din s. Larga a participat la festivalul internaţional coreografic "Vesennie arabeski" care s-a desfăşurat în regiunea Lugansk din Ucraina, unde a câştigat titlul de laureat al acestui prestigios festival internaţional.

În raion activează 28 formaţii artistice cu titlul onorific "model":

  • 2 colective corale
  • 4 fanfare
  • 3 orchestre de muzica populară
  • 3 ansambluri vocal-instrumentale
  • 1 formaţie de dans sportiv
  • 3 formaţii de dans popular
  • 12 formaţii vocal folclorice.

În anul 2005, şcoala de pictură din Briceni împlineşte 30 de ani de activitate. Aici au studiat şi studiază lumea frumosului atât copii din oraşul Briceni, cât şi din satele din vecinătate. În acest răstimp, au absolvit şcoala circa 500 de elevi. Printre aceştia sunt şi pictori de renume, dizaineri, modelieri, arhitecţi care, după ce au trecut prin şcoala de pictură din Briceni, au absolvit mai apoi instituţii superioare nu numai în Moldova, dar şi în România,  Rusia,  Belarus, au avut stagii în Franţa şi în alte ţări.

În prezent, la şcoala de pictură din oraş, studiază 86 elevi, care participă la expoziţii internaţionale şi concursuri de arte plastice pentru copii. În anul 1982, la Concursul Internaţional "Desenează copiii", care a avut loc în Japonia, elevii şcolii de pictură din Briceni au fost premiaţi cu 4 medalii de argint. În anul 2002, la Concursul Internaţional din oraşul Bitola (Macedonia), copiii briceneni, sub îndrumarea profesoarei Olga Rusnac, s-au învrednicit de cea mai înaltă distincţie - o deplasare la Sărbătoarea de Creaţie a Copiilor, care a avut loc între 20 şi 30 mai 2002.

În ianuarie 2000, Alina Alexeeva (profesor Anatol Lavric), pentru lucrarea "Hora moldovenească", a câştigat cel mai mare premiu - "Paleta de aur" - al Concursului Internaţional al desenului de copii, care a avut loc în oraşul Lodz,  Polonia. În vara anului 2003, tinerii pictori au devenit diplomaţi ai Concursului Internaţional "Păstrăm pământul", care a avut loc în Japonia. În acelaşi an, diplomaţi ai Concursului Internaţional din Bulgaria au devenit elevii şcolii Liliana Togan şi Sergiu Bobeico.

 

TURISM

Mănăstirea Briceni (mănăstire de călugăriţe) .Hram:Invierea Domnului. Se află lîngă or.Briceni, la aproximativ 225 km de capitala Chişinău. A fost întemeiată spre sfârşitul anului 1999, de către regretatul Prea Sfinţitul Dorimedont, pe locul sanatoriului Dumbrava din pădurea Briceni. Iniţial a fost deschisă ca mănăstire de călugări dar, din considerentul că s-au adunat puţini vieţuitori în 2001 a fost redeschisă ca mănăstire de călugăriţe.

Monument al Naturii Geologic şi Paleontologic ”Peştera Emil Racoviţă”.  Este Arie Naturală protejată de stat. Se întinde pe o suprafaţă de 80 ha, lângă satul Criva raionul Briceni, la 265 km de capitala Chişinău. Peştera a fost descoperită în 1959, în urma unei explozii în cariera de gips din localitate. Lungimea galeriilor subterane este de peste 89.000 metrii şi e dezvoltată în câteva nivele. Acest fapt, o plasează pe locul trei printre peşterile din gipsuri şi pe locul 8 în topul general al subteranelor gigantice de pe planetă. În peşteră au mai fost descoperite circa 20 de lacuri subterane numite: "Lacul albastru", "Lacul Dinozaurilor", "Lacul Nautilus" s.a., apa cărora, după cum au arătat analizele hidro-chimice, au un conţinut bogat de săruri minerale care au un efect curativ pentru organismul uman. Peştera poate fi vizitată în grupuri mici, numai cu ghid-speolog experimentat.

Monument al Naturii Geologic şi Paleontologic”Meandrul de la Pererîta”. Este Arie Naturală protejată de Stat. Se întinde pe o suprafaţă de 5 ha, la sud de satul Pererîta, raionul Briceni

Monument al Naturii Geologic şi Paleontologic „Stînca Ţiglău”. Este Arie Naturală protejată de Stat. Se află în satul Corjeuţi raionul Briceni, la o distanţă de 225 km de capitala Chişinău. Face parte din lanţul de recife, apărute cu 15-20 milioane de ani în urmă, în bazinul Prutului de Mijloc, în nordul Moldovei.

Monument al Naturii Botanic”Cărăcuşeni”. Este Arie Naturală protejată de Stat. Se întinde pe o suprafaţă de 4, 2 ha, lângă satul Cărăcuşeni, ocolul sicvic Briceni, Cărăcuşeni.

Rezervatia Silvica "Rosoşeni". Este Arie Naturală protejată de Stat. Se întinde pe o suprafaţă de 149 ha, ocolul silvic Briceni, Rosoşeni. Rezervaţia reprezintă un obiect ştiinţific de importanţă naţională, care include peste 280 specii de plante dintre care: 19 specii de plante rare şi 3 specii incluse în Cartea Rosie a Republicii Moldova. Fauna constituie peste 40 specii de animale vertebrate dintre care: 17 animale rare, 8 animale incluse în Cartea Roşie a Republicii Moldova.Vârsta unor copaci atinge aici 80-100 ani.

Rezervaţia naturală de plante medicinale “Rosoşeni”. Este Arie Naturală protejată de Stat. Se întinde pe o suprafaţă de 368 ha, ocolul silvic Briceni, Rosoşeni. Rezervaţia reprezintă un obiect ştiinţific de importanţă naţională, care include fondul genetic de plante medicinale şi a fondului faunistic, peste 270 specii de plante vasculare dintre care 18 specii de plante rare şi 3 specii incluse în Cartea Roşie a Republicii Moldova.

Rezervaţia Peisageră Naturală „Tiţcani”.  Este Arie Naturală protejată de Stat. Se întinde pe o suprafaţă de 164 ha, la nord de satul Tiţcani raionul Briceni, ocolul silvic Lipcani. Peisajul poate fi descris: stâncă abruptă pe valea râului Vilia. Pantele văii sunt acoperite cu pădure de stejar.

Rezervaţia Peisageră Naturală “Complexului geologic şi paleontologic din bazinul râului Lopatnic”. Este Arie Naturală protejată de Stat. Se întinde pe o suprafaţă de 452 ha, de-a lungul râului Lopatnic, de la sud-estul satului Caracusenii Vechi până la satul Corjeuti şi defileul Cărăcuşenii de sud. În bazinul râului Lopatnic, se mai afla pe lângă speciile rare de flora şi faună, arbori seculari luaţi sub protecţia statului (ocolul silvic Briceni), sectoare de pădure declarate monumente ale naturii, (1, 2 ha, în apropiere de Cărăcuseni), recifii de lângă Briceni, grupa de stânci compusă din 2 atoli (135 ha), situată la est de satul Cărăcusenii Vechi, raionul Briceni.

Monument de Arhitectură Peisageră din satul Pavlovca. Este Arie Naturală protejată de stat. Se întinde pe o suprafaţă de 18, 3 ha în satul Pavlovca, raionul Briceni. Face parte din cele 20 de parcuri din Moldova ocrotite de Stat.

Monument de Arhitectură Peisageră „Aleea de Tei”.  Este Arie Naturală protejată de stat. Se întinde pe o suprafaţă de 3 ha, între satele Pavlovca şi satul Larga, raionul Briceni. Face parte din cele 20 de parcuri din Moldova ocrotite de stat.

Rezervaţia “Zamca”. Se află în satul Pererâta raionul Briceni, la 250 km de capitala Chişinău. Este o rezervaţie naturală, întinsă pe câţiva kilometri înconjurată de râul Prut sub formă de omega.  

 

 


© 2012-2019, Briceni.md - Consiliul Raional Briceni.
Toate drepturile rezervate. Conținutul site-ului, inclusiv imaginile, aparțin proprietarului site-ului Briceni.md. Utilizarea conținutului fără autorizarea proprietarului este interzisă.