Primăria Bulboaca

Primar - dl Valeriu Paraşciuc

Latitudine nordică: 27, 14, longitudine estică: 48, 318, distanţa pînă la centrul raional - 9 km, distanţa pînă la Chişinău - 239 km.

 

Suprafaţa - 1319, 32 ha

Populaţie - 1005

Resurse forestiere - 43, 9 ha

Resurse acvatice - 42, 76 ha

Infrastructura locală - gimnaziu, casă de cultură, oficiul medicilor de familie, grădiniţa de copii, oficiu poştal, două magazine, bibliotecă.

 

Scurt istoric

Pînă acum se credea că satul a fost atestat pentru prima dată documentar la 30 mai 1617, pe vremea domnitorului Gaşpar Graţiani, cu denumirea Dimideni., mai e menţionat şi anul 1555. Legenda, culeasă de mai bine de 20 de ani în urmă de la cel mai bătrîn om pe atunci al satului, Gheorghe Frasiniuc, ne spune că denumirea satului a venit de la o bulboană (unii zic, în iaz, alţii - în Draghiştea) în care s-a răsturnat trăsura unui boier ce venea dinspre Briceni. Boierul şi-a pierdut viaţa, iar locul a devenit cunoscut ca Bulboaca.

După anul 1812, toată partea de est a actualului raion Briceni a trecut în proprietatea unor dinastii boiereşti, loiale ţarului. La Bulboaca stăpîni devin descendenţii Kazimeriştilor şi Cantacuzineştilor, iar mai tîrziu şi a familiei Krupenski.

Deşi nu e prea mare, satul Bulboaca are muţi oameni care-i poartă faima în lume. Numele şi forografiile acestora pot fi găsite în gimnaziu, de asemenea, în primărie. În acest colţ de ţară s-au născut: Gheorghe Rusnac, Petru Chetruş, Vasile Bolboceanu, Petru Chetruş, Vasile Chetruş, Alexei Rudoi, Roman Chetruş, Mihail Pidleag, Ion V. Balan, Zinovii Gamureac, M. Todoroşcean.


© 2012-2019, Briceni.md - Consiliul Raional Briceni.
Toate drepturile rezervate. Conținutul site-ului, inclusiv imaginile, aparțin proprietarului site-ului Briceni.md. Utilizarea conținutului fără autorizarea proprietarului este interzisă.