Primăria Grimăncăuți

Grimăncăuţi - primar, dl Dvorschi Vitalie

Latitudine nordică:48, 24; longitudine estică:27, 03; distanţa pînă la centrul raional - 3 km, distanţa pînă la Chişinău - 233 km

Suprafaţa satului - 6 km

Terenuri agricole - 4610 ha

Populaţie - 4923 locuitori

Obiective cu destinaţie publică - liceul teoretic, şcoală de box, grădiniţă de copii, cămin cultural, două biblioteci, oficiu poştal, oficiul medicilor de familie, biserică etc.

 

Scurt istoric

Prima atestare documentară a localităţii vine din anul 1632. Mai apoi, un document din 1646 ne informează că domnitorul Vasile Lupu le face dreptate fraţilor Stîrcea într-un litigiu de la moşie cu fostul proprietar Ionaşco Malaevici.

La 8 martie 1654, domnitorul Gheorghe Ştefan, care 5 luni în urmă cucerise Suceava, dăruieşte două părţi din Hrimăncăuţi slugii sale Darie Stîrcea.

Conform recensămîntului din 1774, în Hrimăncăuţi erau 36 gospodării, o bisericuţă din lemn cu 2 preoţi şi 34 români birnici.

În prezent, satul Grimăncăuţi se poate mîndri cu şcoala de box din localitate, fiind ca o carte de vizită. Aflăm că în Grimăncăuţi doi antrenori emeriţi au pregătit un maestru emerit al sportului, 4 maeştri de clasă internaţională, 8 maeştri ai sportului, 2 arbitri de clasă internaţională. Trofeiele sînt nenumărate, majoritatea de mare valoare. Este vorba de două medalii la Jocurile olimpice, cucerite de Vitalie Gruşac şi Veaceslav Gojan, cîteva medalii de argint şi bronz la campionatele europene şi una de argint la mondiale, cucerită de Mihail Munteanu. Dar şcoala nu ar fi ajuns la un aşa nivel fără soţii Petru şi Svetlana Caduc, reprezentînd "Inima" şcolii de box din Grimăncăuţi.

 


© 2012-2019, Briceni.md - Consiliul Raional Briceni.
Toate drepturile rezervate. Conținutul site-ului, inclusiv imaginile, aparțin proprietarului site-ului Briceni.md. Utilizarea conținutului fără autorizarea proprietarului este interzisă.