Primăria Lipcani

Lipcani - primar, dl Eugen Dumenco

Lipcani este un oraş în raionul Briceni, situat pe malul rîului Prut și este situat la 28 km de orașul Briceni și la 252 km de orașul Chişinău. Populaţia – 5 465 locuitori. Suprafaţa totală este de 1187, 53 ha, densitatea populaţiei – 432 locuitori / 1 km pătrat. Infrastructura este bine dezvoltată, pe motivul amplasării oraşului pe traseul internaţional Cernăuţi – Odesa. Lungimea totală a drumurilor este de 32, 0 km, dintre care 8 km – naţionale, 26 km sunt cu  acoperire rigidă. Din lungimea totală de 32 km, drumuri locale constituie 24 km.

Orașul Lipcani a fost întemeiat în sec. XV și populat de lipcani, de unde-i vine și denumirea. Prima atestare documentară a localității datează cu 17 iunie 1429. În sec. XIX și începutul sec. XX devine un important centru comercial din nordul Basarabiei. La târgurile săptămânale din Lipcani se vindeau pentru export, în special în Austria, vite, cereale, piei, pește, obiecte de metal, lână și unt, frânghii, etc. În acea perioadă Lipcani era pe drept cuvânt unul dintre cele mai mari și dezvoltate orașe atât din nordul republicii, cât și din întreaga țară.

După cel de al doilea război mondial, Lipcaniul se transformă într-un important centru industrial. În oraș s-au deschis fabrici de conserve, bere, unt, combinatul de panificație, de deservire socială și multe alte unități economice. A fost construit podul peste rîul Prut, fapt ce va da un imbold relațiilor de colaborare dintre agenții economici de pe ambele maluri și va permite înviorarea economică din oraș.

Pe teritoriul orașului Lipcani activează 93 agenți economici, dintre care cea mai mare parte 74 sau 80% sunt întreprinderi individuale. Marea majoritate a întreprinderilor industriale din localitate în prezent nu funcționează. Pe teritoriul orașului funcționează filiale a 3 bănci comerciale. Functioneaza piata locala, filiala a unei fabrici de incaltaminte.

Infrastructura de drumuri este tipică unei localități mici, însă orașul Lipcani este intersectat de magistralele internaționale  Brest-Chişinău-Odesa și de drumurile naționale în diverse direcții – Costeşti,  Tîrnova etc. Prin oraș trece calea ferată Cernăuţi-Larga.

Sistemul de educație din oraș este format dintr-o grădiniță de copii, o școală medie rusă, o școală medie moldovenească și colegiul pedagogic. De asemenea în subordonarea ministerului de interne funcționează Întreprinderea de educație prin muncă. Sistemul de ocrotire a sănătății este constituit din Spitalul raional și un Centru de Sănătate. Instituțiile culturale din oraș sunt: 2 biblioteci publice, o casă de cultură, școala de arte, școala de creație pentru copii și școala de creații tehnice pentru copii.


© 2012-2019, Briceni.md - Consiliul Raional Briceni.
Toate drepturile rezervate. Conținutul site-ului, inclusiv imaginile, aparțin proprietarului site-ului Briceni.md. Utilizarea conținutului fără autorizarea proprietarului este interzisă.